Belichting vastzetten

Er zijn van die situaties waarin je op een bepaald punt het licht wilt laten meten, maar niet per se op dat punt wilt scherpstellen. Dan brengt de AE-L knop uitkomst. Daarmee zet je de belichting vast. AE-L staat voor Auto Exposure Lock. Je kunt dan daarna rustig de compositie maken, een nieuw scherpstelpunt kiezen en de foto maken.

Licht meten en opnieuw componeren

Als je zeker wilt weten dat een bepaald punt in je beeld goed belicht is kun je spotmeting op dat punt gebruiken. De lichtmeter van je camera kiest een belichting en je kunt de foto maken. Maar omdat de lichtmeter meestal het middelste autofocuspunt kiest is dat misschien niet de compositie die je in gedachten had. Dan doe je het volgende:

  • richt het middelste autofocuspunt op het punt waar je de belichting op wilt instellen (de lichtmeter van de meeste camera’s gebruiken het middelste autofocuspunt)
  • druk de ontspanknop half in; de lichtmeter kiest nu een belichting
  • druk op de AE-L knop om die belichting vast te zetten
  • stel nu scherp op het gewenste punt door weer de ontspanknop half in te drukken
  • maak nu de gewenste compositie
  • druk de ontspanknop nu helemaal door om de foto te maken

Wat is dat voor knop dan?

Bij veel camera’s is de AE-L knop simpelweg te herkennen aan de letters AE-L. Bij andere camera’s vind je een asterisk (sterretje) bij de AE-L knop (zoals de camera op de foto hierboven). Soms is de knop gecombineerd met de AF-L (Auto Focus Lock) functie en soms kun je via het camera-menu nog andere functies aan de knop toekennen. Raadpleeg voor de zekerheid hiervoor de handleiding van jouw camera!