Flitsen met color gels

0 Comments

In slechte lichtomstandigheden ontkom je niet aan een flitser. Je kunt van die nood een deugd maken: als je dan toch moet flitsen, maak er dan wat moois van! Als je gaat flitsen met color gels kun je hele creatieve resultaten bereiken!

Portret waarin gebruik is gemaakt van flitsen met color gels.
Portret geflitst met color gels

Voor een aankomende shoot had ik een ideetje wat ik graag wilde testen. Daar is dit eerste beeld uit gekomen. Er zijn vijf elementen die bijdragen aan hoe dit portret eruitziet:

  • kleurtemperatuur
  • paraplu
  • diafragma
  • sluitertijd
  • kniebuiging


Kniebuiging?!? Ja, kniebuiging.

Dit alles kan overigens met elke camera! Met wat voor camera fotografeer jij?

Kleurtemperatuur verandert bij het flitsen met color gels

Ik heb een blauwe en een groene color gel over elkaar heen gebruikt. Ik heb gekozen voor het MagMod systeem, wat enorm gebruiksvriendelijk is en op elke reportageflitser kan worden gebruikt. Zo wordt flitsen met color gels wel heel gemakkelijk.

Het onderwerp wordt door het flitsen met de blauwe en groene color gels verlicht met blauw-groen flitslicht. De achtergrond, waar het flitslicht niet komt, houdt gewoon een normale kleurtemperatuur. Om de huid toch min of meer de juiste kleur te geven, heb ik de kleurtemperatuur in de camera ingesteld op dat blauw-groene licht: 8600K. Dit doe je door de witbalans handmatig in te stellen.

Zou ik dit niet doen, dan krijgt het model door de color gels een blauw-groen gezicht en houdt alles waar het flitslicht niet komt zijn eigen kleur.


Alles over witbalans en kleurtemperatuur

Wil je meer weten over kleurtemperatuur en witbalans? Je leest er echt ALLES over in: Alles over witbalans en kleurtemperatuur!


Door de witbalansinstelling aan te passen aan de kleurtemperatuur van dat blauw-groene flitslicht interpreteert de camera dat blauwgroene flitslicht als gewoon neutraal licht (ongeveer 5500K).

Hierdoor houdt het gezicht zijn natuurlijke kleur, maar de rest van het beeld wordt te warm van kleur. Want daar valt dat blauw-groene flitslicht niet op, maar door de witbalansinstelling wordt de kleur daar wél gecorrigeerd.

De achtergrond kleurt daarom rood/oranje, terwijl hij in werkelijkheid neutraal van kleur was. Dat zie je in de afbeelding duidelijk naast het oor.

Die rood-oranje kleur heb ik overigens in de bovenste rand van de foto in Photoshop weer meer naar blauw-groen gedraaid.


Abonneer je op het gratis MiniZine en ontvang tips als eerste in je mailbox!

Met #baasoverjebeeld wil ik bereiken dat jij met meer plezier en zelfvertrouwen gaat fotograferen en daarmee de resultaten behaalt die je graag wilt! En ik hoop dat dit artikel daaraan bijdraagt.

Vind je dit soort informatie zo waardevol dat je die als eerste in je mailbox wilt ontvangen? Abonneer je dan op het gratis #baasoverjebeeld MiniZine!

(Sommige links in dit artikel zijn affiliate links. Die helpen je de weg vinden naar producten waarnaar ik verwijs. Mocht je dat of een ander product aanschaffen dan kost dat je niets extra maar ontvangt #baasoverjebeeld van de verkoper een klein percentage van de verkoopprijs.)


Paraplu

Deze foto laat zien met welke lichtopstellingen het portret met flitsen met color gels is gemaakt.
De lichtopstelling van de voorbeeldfoto hierboven.

Hoe kleiner de lichtbron, hoe harder het licht. Daarom krijg je messcherpe schaduwen als je een foto maakt met bijvoorbeeld het lampje van je telefoon, of met het ingebouwde flitsje van een compactcamera.

Een reportageflitser is in principe ook een heel kleine lichtbron. En dus eigenlijk niet zo heel erg geschikt om mooie portretten mee te maken.

Daarom gebruiken fotografen “lichtvervormers”. Bij portretten wordt vaak gebruik gemaakt van softboxen of paraplu’s. Daarmee vergroot je de lichtbron.

Een truc om de lichtbron te vergroten is om het licht te laten reflecteren vanaf een groter oppervlak. Je richt dan een flitsparaplu op het onderwerp, en je flitser flitst in de paraplu. Nu is niet meer de flitser de lichtbron, maar de veel grotere paraplu. Het resultaat is zachter licht met zachtere schaduwen.

De flitsparaplu staat rechts van de camera. De afbeelding van de lichtopstelling laat dat zien.

Diafragma

Hierboven ging het dus over de VERlichting van het onderwerp, nu gaat het over de BElichting: hoeveel licht heb je nodig? Flitslicht is zó kort dat de sluitertijd hier geen rol speelt in de juiste belichting van het onderwerp. Het gaat dus om het diafragma en de kracht van de flitser.

De flitser staat op halve kracht, om niet alle kleur uit die gels weg te blazen. Zo kan ik fotograferen op F/11, zodat ik nog wat onscherpte in de achtergrond krijg.

Sluitertijd

De sluitertijd heeft geen invloed op het onderwerp waar de korte flits op valt. Maar er zijn ook delen van de foto waar het flitslicht niet komt: de achtergrond. Dus daar moeten we de sluitertijd wel op aanpassen.

Die achtergrond is in dit geval zó donker, dat lichtmeting een sluitertijd van 30 seconden geeft bij F/11. Dat hoeft nou ook weer niet, de achtergrond mag best donker blijven.

Ik kies voor een sluitertijd van één seconde. Hierdoor blijft de achtergrond mooi donker, en heb ik nog tijd voor mijn kniebuiging.

Kniebuiging

Er is nog één element uit het beeld niet verklaard: de achtergrond schemert door het onderwerp heen. Het portret lijkt transparant.

Hoe dan? Kniebuiging!

Zodra de flits is geweest is het onderwerp goed belicht op de foto terecht gekomen. Maar dan heb je nog bijna de hele seconde van de sluitertijd over, waarin het onderwerp eigenlijk niet meer nodig is voor de opname.

Als het onderwerp blijft staan, blijft de achtergrond geblokkeerd. Maar als het onderwerp uit beeld verdwijnt als de sluiter nog open staat, zal ook de achtergrond in de foto terechtkomen. Je krijgt dan een soort dubbelopname. En daar is dus de kniebuiging: om uit beeld te verdwijnen.

Hoe sneller na de flits het onderwerp uit beeld verdwijnt, hoe prominenter de achtergrond erdoorheen zal schemeren. Het vraagt dus enige timing om het juiste effect te krijgen!

Vond je dit een waardevol artikel? Abonneer je dan op het gratis #baasoverjebeeld MiniZine. Je ontvangt artikelen als deze als eerste in je mailbox!

Categories:

1 thought on “Flitsen met color gels”

Comments are closed.