Foto ideeën voor binnen

0 Comments

Soms komen de foto ideeën met bakken tegelijk binnen en soms denk je: wat moet ik nu weer fotograferen? Dit artikel gaat je helpen om je inspiratie weer terug te vinden!

Foto ideeën die je gewoon binnen kunt doen

Vier ideeën die jij meteen kunt aanpakken en die je inspireren om misschien zelfs uit je comfortzone te stappen! En je kunt ze gewoon binnen doen en met de spullen die je al hebt!

Foto ideeën waar je niemand bij nodig hebt

Nog mooier: je hebt er niemand anders bij nodig! Je kunt gewoon zelf met je camera aan de slag en foto’s gaan maken waar je eigenlijk nooit eerder aan had gedacht.

Veel beginnende fotografen trekken er graag op uit met hun camera. Jij waarschijnlijk ook. Op zoek naar mooie dingen om te fotograferen.

Populaire foto-onderwerpen zijn dan mooie stadsgezichten, weidse landschappen en prachtige bloemen. Ja, die kom je tegen als je eropuit trekt.

Maar soms kun je even niet naar buiten. Of wíl je niet naar buiten. Omdat je kind ligt te slapen. Misschien is het slecht weer. Of juist snikheet. Of je lijf werkt niet mee.

Denk je nu, leuk maar ik wil juist wél naar buiten? Misschien vind je dan inspiratie in het artikel Geef je creativiteit een beetje rood.

Dan zijn dit leuke foto ideeën voor jou!

Dan heb ik hier leuke foto ideeën voor jou, die je in je eentje binnen kunt doen met de spullen die je hebt:

  • Urban jungle
  • Flat lays
  • Stilleven als zelfportret
  • Abstract

Urban jungle

Een van de foto ideeën: het blad van de Calathea Compact Star besproeid met fijne druppeltjes water.
Calathea Compact Star houdt wel van een frisse douche!
(Gemaakt met iPhone 11 pro *)

Kun je niet de natuur in? Kijk dan eens naar de natuur in je eigen huis! Iedereen heeft wel planten in huis. En terecht! Ze zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ze zuiveren ook nog eens gratis de lucht voor je.

Dus zet al je planten eens bij elkaar. Richt een mooi hoekje in en laat die fijne gezonde frisse green goodness je beeld vullen.

En heb je wel eens goed naar de tekening en structuur in al die verschillende bladeren gekeken? En wat gebeurt er als je die bladeren net even anders naar het licht draait. Zie je verschil?

BONUS TIP!
Laat de plantenspuit zijn werk doen en vang het licht van de heerlijk frisse druppels op dat mooie groen!


Gratis MiniZine

Abonneer je op het gratis MiniZine voor waardevolle fotografie tips in je mail!

Vind je dit een waardevol artikel? Abonneer je dan op het gratis #baasoverjebeeld MiniZine, dan ontvang je artikelen als deze als eerste in je mailbox!


Flat lays

Misschien heb je er nooit aan gedacht, maar flat lays zijn zó leuk om te maken!

Bij een flat lay maak je een mooie compositie met verschillende attributen op een plat oppervlak. En dat fotografeer je dan recht van boven. Makkelijker wordt het niet 🙂

Nou, je zit nu in je huis dus kijk maar eens om je heen. Zoveel inspiratie om een flat lay te maken! Hoe ga jij het aanpakken?

Veel inspiratie vind je trouwens op Pinterest! Ik deel daar sinds kort ook veel inspirerende foto’s die ik her en der tegenkom.

Je kunt het thematisch gaan aanpakken. Je maakt bijvoorbeeld een flat lay van de materialen en tools waarmee jij je eigen kerstkaarten maakt. Of je pakt het speelgoed van je kindje. Of hou je meer van schrijven en lezen? Dan doen boeken, mooi papier, een vulpen, een veer en een leesbril het goed.

Of kies voor een kleur! Maak een mooie compositie van voorwerpen in één kleur, of in kleuren die dicht bij elkaar liggen. Verzamel bijvoorbeeld alle bruine voorwerpen in een compositie, of combineer bruin met andere warme kleuren als oranje en rood. Of ga juist voor koel en kies voor blauw en grijs.

Vormen doen het ook goed. Rolletjes plakband, haarelastiekjes, onderzetters, potjes, glazen, een opgerold meetlint: van bovenaf zijn het allemaal cirkels.

Je ziet het: mogelijkheden te over voor een paar geweldige flat lays!

Stilleven als zelfportret

Een voorbeeld van een van de foto ideeën: een stilleven als zelfportret.
Stilleven als zelfportret.
Geschoten met de Canon 5D, die niet meer te koop is, maar zijn opvolger wel!

Een selfie, maar dan anders. En dit is een geweldig idee om te combineren met het vorige: de flat lay!

Maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt dit op allerlei manieren aanpakken!

Wat is hier de bedoeling? Je zoekt een aantal voorwerpen bij elkaar die veel meer over jou vertellen dan alleen hoe je eruitziet. Met die voorwerpen maak je de mooist mogelijke compositie, richt er het bevalligste licht op en je maakt je bijzonderste zelfportret ooit!

Je kunt jou uittekenen met een boek, een glas wijn en een heerlijk warm plaid over je knieën? Daar kun je al een prima basis voor je stilleven mee maken!

Of zijn koffie, thee en chocola meer jouw ding? Of ben je een keukenprinses die voornamelijk onder de bloem en beslag zit voor haar baksels? Misschien meer een sporty spice? Tuinfreak dan? Mindful yogi?

Alles telt, als het maar bij jou hoort. En als je niet in één hokje te vangen bent, dan kijk ik uit naar het bonte stilleven dat jouw verhaal vertelt!

Deel je je foto op social media? Leuk! Tag ze dan eens met #baasoverjebeeld, dan kan ik ze terugvinden. Op Instagram vind je er al heel veel terug!

Abstract

Dit is een voorbeeld van een van de foto ideeën: een abstracte foto.
De abstractie ligt voor het oprapen!

Piet Mondriaan is er groot mee geworden: abstracte schilderijen. Hij begint heel figuratief: molens, landschappen, portretten. Een van zijn vroegste werken is Geschoten haas, waarin werkelijk elk haartje van de hazenvacht te zien is. Maar verder in zijn carrière laat hij steeds meer details weg, tot hij in zijn laatste schilderij Victory Boogie Woogie alleen nog maar vlakjes in rood, geel, blauw, zwart en wit gebruikte.

Hier vind je al zijn werken op een rijtje. Scroll maar naar beneden en zie hoe alle details langzaam uit zijn werk verdwijnen!

Hoe ga jij die abstractie aanpakken?

Je kunt op verschillende manieren de details uit je foto laten verdwijnen. Bijvoorbeeld doordat je alles in je foto onscherp hebt gefotografeerd. De details die je normaal door de scherpte ziet zijn nu vervaagd.

Wat er dan over blijft in je beeld zijn vage vormen. Je reduceert de werkelijkheid dan tot onduidelijke kleurvlakken. Of tot een spel van lichtschakeringen.

Je kunt ook details weglaten door je juist heel sterk te richten op één specifiek detail. Daarmee laat je alle andere details weg. Een veel beproefde methode bij het spel “raad het voorwerp” in good old jaren ’90 televisiequizzes. Het kan hele fascinerende beelden opleveren!

Of richt je camera eens op een mooie compositie van lijnen, vlakken en vormen. Je kunt die compositie zelf maken, maar er ook naar op zoek gaan in je huis! Meestal is de truc om van heel dichtbij te kijken!


Abonneer je op het gratis #baasoverjebeeld MiniZine!

Vond je dit inspirerende foto ideeën? Abonneer je dan op het GRATIS #baasoverjebeeld MiniZine! Dan ontvang jij artikelen als deze als eerste in je mailbox!


*) Dit artikel kan affiliate links bevatten. Daarmee help ik je om snel relevante producten te vinden. Mocht je tot aankoop overgaan, dan kost dat je niets extra! Baasoverjebeeld ontvangt van de verkoper een klein percentage van de verkoopprijs.

Categories: