Geef je creativiteit een beetje rood

0 Comments

Jij spat uit elkaar van de creativiteit! Echt niet normaal meer. Soms voelt het misschien niet zo, maar het ís wel zo! Zit je ff vast? Er is maar verrassend weinig nodig om de creatieve trein weer op gang te krijgen!

Ben je de enige die hier tegenaan loopt?

Zo voelt het misschien wel. Maar het is niet zo!

Dus nee, je bent niet de enige! Elke fotograaf kent het. Zowel beginnende als gevorderde fotografen lopen er tegenaan. En het vervelende is: je ziet het niet aankomen. Plotseling is het daar.

Leegte. Het totale niets. Een zwart gat.

Waar je eerst nog bruiste van de inspiratie, lijkt je bron nu opgedroogd.

Plotseling ben je het zat. Wéér een mooi bloemetje, wéér je schattige nichtje, wéér een straatportret. Wat jouw tak van fotografie ook is, en hoe leuk je het ook vindt, er komt een moment dat het ineens aanvoelt als een sleur.

Niet leuk.

Je kunt zelf je creativiteit weer een boost geven!

Je kunt natuurlijk gaan zitten wachten tot de inspiratie weer komt. Maar de kans is groot dat je dan met je camera in de aanslag mistroostig voor je uit blijft zitten staren. Briljante invallen komen zelden als je erop wacht.

Maar wat dan?

Ik trek er in zo’n geval altijd op uit met mijn camera. Gewoon naar buiten. Lopen, kijken, nog eens kijken.

Werkt dat dan zomaar?

Nou, dat kán werken. Maar je kunt de echte inspiratie een extra handje helpen door vooraf een duidelijke keuze te maken. Leg jezelf een beperking op, of liever: richt je aandacht.

Maar waarop dan?

Rood!

Of eigenlijk: welke kleur dan ook. Dat maakt niet uit.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Het idee is dat je heel gericht iets heel anders gaat fotograferen dan je gewend bent. En een manier om dat te doen is je te richten op een kleur. Bijvoorbeeld rood dus. Want dat springt er zo lekker uit op een foto.

Dus pak je camera en trek eropuit, op zoek naar rood.

 • tomaten en paprika’s op de markt
 • een rood stoplicht
 • rode graffiti
 • een huis met rode gordijnen
 • rode besjes aan een struik
 • een rood boek in een etalage

Je zult versteld staan van wat je allemaal aan roods ziet als je erop let.

Moet dit per se buiten? Alle voorbeelden die je noemt zijn buiten! En jij ging zelf ook al naar buiten!

Ja, eigenlijk wel. Hup, lekker eropuit. Van bewegen word je namelijk creatiever, en dat is nou net wat je wilde bereiken. En wat is er nou leuker dan met je camera lekker buiten rondstruinen?

Niets toch? Mooi, je gaat dus buiten op jacht naar rood.

Wat levert dit je op?

Wat dacht je hiervan:

 • je gaat anders en gerichter kijken
 • de beperking maakt je creatiever

Je gaat anders en gerichter kijken

Je bent nu een fotograaf met een missie. Op jacht naar rood. Je moet ineens iets doen wat je niet gewend bent, en dat maakt je alert. Een roofdier op zoek naar prooi.

Plotseling zie je een rode paraplu. Erop af! Je kunt natuurlijk meteen een foto maken waarop die rode paraplu te zien is. Klik. Opdracht voldaan.

Maar dat wil je niet.

Het idee was toch om weer inspiratie te krijgen? Je wilt je creativiteit toch een boost geven?

Dan ga je om die plu heen cirkelen. Wie draagt die paraplu, matcht de kleding misschien met dat ding? Komt er een misschien een voorbijganger aan die in het frame iets zou toevoegen? Is er in de omgeving een element dat past in het shot?

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Wat wil je doen met die paraplu, wordt het de eyecatcher van je foto, of gebruik je de kleur of de vorm ervan meer als ondersteuning van een ander element in je beeld?

Blijft de paraplu herkenbaar als paraplu, zie je hem straks volledig in beeld of maar voor een klein stukje, komt hij scherp op de foto of juist onscherp, in de voor- of in de achtergrond?

Er zijn oneindig veel mogelijkheden om iets met die rode paraplu te doen. Misschien bedenk je wel ineens dat je thuis nog een rode paraplu hebt. En dat je die omgekeerd in een boom kunt hangen en daarin een dekentje en daarop weer je pasgeboren achternichtje.

Draaf ik door?

Sorry! Ik wil alleen maar laten zien dat je creativiteit een boost krijgt als je ineens iets heel anders gaat doen.

Je mag vandaag nu eenmaal niet kijken zoals je altijd kijkt. Want dan zoek je wéér naar een mooi bloemetje, wéér naar een glimlach op het gezicht van je schattige nichtje of wéér naar een mooie kop voor een straatportret.

Die oude manier van kijken moet ff overboord. Je zoekt rood, en vooral fotomogelijkheden met rood.

Je kijkt ineens naar plekken waar je anders nooit keek. Naar details waar je anders nooit op lette.

Hangt er misschien op de tiende verdieping van die flat een rood t-shirt te drogen? Ligt er misschien een rood snoeppapiertje op straat? Rode slingers of ballonnen in een woonkamer? Rode gordijnen misschien? Rode lippenstift op een weggegooide peuk?

Je zult zien: ineens is rood overal. Het lijkt niet op te houden. Dat je dat nooit eerder is opgevallen joh, al dat rood!

De beperking maakt je creatiever

Het is wonderlijk maar waar: als je beperkingen opgelegd krijgt, ga je naar creatieve oplossingen zoeken. 

Aan de ene kant maakt deze beperking je wereld nu heel overzichtelijk. Blauwe, groene, gele paraplu’s, auto’s, lichtreclames, wat dan ook kun je links laten liggen. Rood is het enige wat telt.

Dat betekent dat je brein zich alleen maar hoeft te richten op rood. Het houdt dus heel veel denkkracht over om binnen die beperking zoveel mogelijk creatieve dingen te bedenken.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Take it to the next level

En als je dan toch een stapje verder gaat:

 • probeer meerdere rode elementen in je compositie te verwerken
 • probeer rood te combineren met een of meer complementaire kleuren
 • schiet een serie met rood als verbindend element

Compositie in rood

Iets roods in je foto is één ding, maar een compositie met méérdere rode elementen is natuurlijk wel next level.

Misschien zie je een rode jas in een etalage en zou het geweldig zijn als er ook iemand met een rode jas voorbij zou lopen. Dat wordt dan wachten op het juiste moment! Of misschien pak je in de reflectie van de etalageruit het rode stoplicht achter je mee. 

Je kunt dit op allerlei manieren aanpakken. En ja, sommige kosten wat meer moeite of wachttijd dan andere. 

Het is altijd spannend hoe meerdere elementen in een foto met elkaar communiceren. Creëer je extra betekenis, of breng je juist balans aan in je beeld? Zeg het maar, jij bent de baas over je beeld!

Complementaire kleuren

Heb je wel eens goed naar de kleuren van speelfilms gekeken? Vaak hebben de schaduwen een blauwe of groene kleur en zitten de lichtere tinten in de oranje of rode hoek.

Dat is geen toeval! 

Dit zijn precies de kleuren die in een kleurencirkel tegenover elkaar liggen. Die kleuren versterken elkaar: complementaire kleuren.

Dus ga naast het rood in je beeld eens op zoek naar groene of blauwe elementen in je compositie. Het rood zal er extra uitspringen. Probeer het maar.

En je foto wordt ineens heel cinematografisch. Hollywood, maar dan dichtbij zeg maar.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Door rood te combineren met complementaire kleuren springt de kleur er extra uit

Schiet een serie

Een goede foto maken is al niet makkelijk, maar een samenhangende serie goede foto’s schieten is ook behoorlijk next level.

In de vorige zin zeg ik het eigenlijk al: een goede serie moet samenhang vertonen. Het moet duidelijk zijn dat de foto’s bij elkaar horen.

Je krijgt nu ineens dat verbindende element in de schoot geworpen: rood!

Niet dat het dan ineens automatisch een goede serie wordt, maar het helpt je wel op weg! De rest is aan jou en jouw… creativiteit!

Conclusie

Jij barst van de creativiteit! Maar af en toe heb je iets nodig om het weer los te peuteren. Op jacht gaan naar rood kan de oplossing zijn om frisse nieuwe wegen in te slaan.

Wil jij vaker dit soort tips over je fotografie of creativiteit lezen? Dan is mijn gratis MiniZine misschien wat voor jou! Abonneer je meteen!

Categories:

1 thought on “Geef je creativiteit een beetje rood”

Comments are closed.