Belichtingscompensatie: handig!

0 Comments

Met belichtingscompensatie kun je in een automatische stand tóch nog zelf grip krijgen op je belichting.

Met een automatische stand op je camera is het natuurlijk heerlijk makkelijk werken, zéker als je ondewerp je niet veel tijd gunt om op het juiste moment de foto te maken! Maar het levert niet altijd het gewenste resultaat op. Het kan zijn dat de foto te licht (overbelicht) of te donker (onderbelicht) wordt naar je smaak. Daar kan belichtingscompensatie jouw beste vriend worden.

Wil je meer weten over de (semi-)automatische standen op je camera? Je leest er alles over in het artikel Beheers jij de volledige Camera Sutra?

Over- of onderbelichting kan overigens in bepaalde situaties ook worden veroorzaakt door een lichtmeetmethode die niet bij de situatie past. Je kunt daar alles over lezen in het artikel Licht meten, hoe doe je dat goed?

Abonneer je op het gratis MiniZine voor waardevolle fotografie tips in je mail!

Belichtingscompensatie

Het symbool dat doorgaans voor belichtingscompensatie op je camera te vinden is.

Met belichtingscompensatie kun je je camera dwingen om ruimer of krapper te belichten. Op je camera vind je de belichtingscompensatie met het symbooltje dat je hier ziet: een zwart-wit vierkantje met een plusje en een minnetje.

In de afbeelding hieronder zie je hoe je de belichtingscompensatie kunt instellen. Als de belichtingscompensatie op 0 staat, zoals in deze afbeelding, dan past je camera géén belichtingscompensatie toe.

Kies voor een semi-automatische stand

Let op: in de AUTO-stand van de meeste camera’s is het compenseren van je belichting niet mogelijk. Kies dan voor een semi-automatische opnamestand als diafragmavoorkeuze (A of Av), sluitertijdvoorkeuze (T, Tv of S) of de P-stand.

Als het belichtingsmetertje op 0 staat is er geen belichtingscompensatie.
Als het metertje op 0 staat is er geen belichtingscompensatie

Bovenstaande afbeelding is een gedeeltelijk screenshot van de Canon app die de EOS M50 aanstuurt, een geweldige en betaalbare systeemcamera van Canon*).

Hoe werkt het?

Schuif je het instelmetertje naar rechts, dus richting de “+”, dan laat je je camera ruimer belichten. Dat doe je als je zonder belichtingscompensatie een onderbelichte foto zou krijgen.

Schuif je het instelmetertje naar links, dus richting de “-“, dan laat je je camera krapper belichten. Dat doe je als je zonder belichtingscompensatie een overbelichte foto zou krijgen.

De schaal

De schaal van het instelmetertje kan verschillen per camera. In bovenstaand voorbeeld loopt de schaal van -3 tot +3. Bij een andere camera kan dit van -2 tot +2 zijn of zelfs tot -5 tot +5.

Conclusie

Dus, als de automatische stand van je camera een foto oplevert die is

  • onderbelicht > belichtingscompensatie richting “+”
  • overbelicht > belichtingscompensatie richting “-“

Gratis MiniZine

Abonneer je op het gratis MiniZine en ontvang tips als eerste in je mailbox!

Vond je dit waardevolle informatie? Overweeg dan om je te abonneren op het gratis #baasoverjebeeld MiniZine. Je ontvangt dit soort waardevolle informatie dan steeds als eerste in je mailbox.

*) Dit artikel kan affiliate links bevatten. Deze helpen je om snel relevante producten te kunnen vinden. Eventuele aankopen kosten je geen cent extra. Baasoverjebeeld ontvangt er wel een klein percentage van.

Categories:

1 thought on “Belichtingscompensatie: handig!”

Comments are closed.